Item type |
紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) |
公開日 |
2015-04-23 |
タイトル |
|
|
タイトル |
Phytochemical Analysis of the Leaf of the Fuji Apple Tree |
言語 |
|
|
言語 |
eng |
キーワード |
|
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
Fuji apple, , , , |
キーワード |
|
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
essential oil |
キーワード |
|
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
steam distillation |
キーワード |
|
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
head-space method |
キーワード |
|
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
phytol |
キーワード |
|
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
りんご‘ふじ’ |
キーワード |
|
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
精油 |
キーワード |
|
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
水蒸気蒸留 |
キーワード |
|
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
ヘッドスペース法 |
キーワード |
|
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
抗酸化作用 |
資源タイプ |
|
|
資源タイプ識別子 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
|
資源タイプ |
departmental bulletin paper |
著者 |
Nagaki, Masahiko
Kasai, Manami
Goto, Yoshifumi
|
著者(ヨミ) |
|
|
|
姓名 |
ナガキ, マサヒコ |
著者(ヨミ) |
|
|
|
姓名 |
カサイ, マナミ |
著者(ヨミ) |
|
|
|
姓名 |
ゴトウ, ヨシフミ |
著者別名 |
|
|
|
姓名 |
長岐, 正彦 |
著者別名 |
|
|
|
姓名 |
葛西, 愛美 |
著者別名 |
|
|
|
姓名 |
後藤, 嘉文 |
著者所属 |
|
|
|
弘前医療福祉大学保健学部看護学科 |
著者所属 |
|
|
|
弘前大学大学院理工学研究科 |
著者所属 |
|
|
|
弘前大学大学院理工学研究科 |
著者所属 |
|
|
|
Department of Nursing, School of Health Sciences, Hirosaki University of Health and Welfare |
著者所属 |
|
|
|
Graduate School of Science and Technology, Hirosaki University |
著者所属 |
|
|
|
Graduate School of Science and Technology, Hirosaki University |
抄録 |
|
|
内容記述タイプ |
Abstract |
|
内容記述 |
We obtained volatile oil from the leaf of Malus pumila, var domestica CV ‘Fuji,’ by steam distillation, and extracted floral water (hydrosol) with hexane. We also analysed the aroma component of the leaf using the headspace method (HS method). Analysis of the extracts by flame ionization detectorgas chromatography and mass spectrometer-gas chromatography identified 34 components in the oil, of which phytol (34.2%) and (E, E)-α-farnesene (9.5%) were yielded as the principal components. In contrast, 47 components were identified from loral water, of which terpinen-4-ol (30.4%) and linalool (21.0%) accounted for 50% or more. Twenty-two compounds were identified as scent components,including E-2-hexenal (48.4%), 1-penten-3-ol (12.4%), and 3-pentanone (7.4%). Farnesene showed the antioxidant action. In order to shut down free radicals in the body and to prevent lifestyle-related diseaseas, and arteriosclerosis, I think that such fundamental studies become still more important. |
引用 |
|
|
内容記述タイプ |
Other |
|
内容記述 |
弘前医療福祉大学紀要, 6(1), 2015, p.19-26 |
書誌情報 |
弘前医療福祉大学紀要
巻 6,
号 1,
p. 19-26,
発行日 2015-03-31
|
ISSN |
|
|
収録物識別子タイプ |
ISSN |
|
収録物識別子 |
2185-0550 |
書誌レコードID |
|
|
収録物識別子タイプ |
NCID |
|
収録物識別子 |
AA12475995 |
日本十進分類法 |
|
|
主題Scheme |
NDC |
|
主題 |
433 |
その他のタイトル |
|
|
その他のタイトル |
りんご “ふじ” の葉の植物化学的分析 |
タイトル(ヨミ) |
|
|
その他のタイトル |
リンゴ フジ ノ ハ ノ ショクブツ カガクテキ ブンセキ |
NIIサブジェクト |
|
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
化学 |
出版者 |
|
|
出版者 |
弘前医療福祉大学紀要編集委員会 |
資源タイプ |
|
|
内容記述 |
Article |