@article{oai:hirosakiuhw.repo.nii.ac.jp:00000187, author = {佐藤, 厚子 and 岸, 千加子 and 斎藤, 真澄 and 三浦, 美環}, issue = {1}, journal = {弘前医療福祉大学紀要}, month = {Mar}, note = {Article, 目的:出産後の妊娠糖尿病女性に標準モデル栄養バランス表ソフト(以下、栄養バランス表ソフト)を用いて食事指導を行い、血糖値の改善や悪化防止を行うことを目的とした。方法:介入群は1 か月に一度、12 か月間継続して栄養バランス表ソフトを用いた栄養指導を受けた。また、病院において産後1 か月、4 カ月、7 か月、12 か月に身長・体重測定、Hemoglobin A1c( HbA1c)値などの血液検査を定期的に受けた。コントロール群は栄養バランス表ソフトによる指導は受けないが、病院における定期検査を受けた。効果判定はHbA1c 値、食品材料摂取頻度の変化を指標とした。 結果:介入群のHbA1c値は安定していた。一方コントロール群は6 名のうち3 名が糖尿病境界値になっていた。介入群の食品材料摂取頻度はモデル栄養バランスに近づいていた。結論:モデル栄養バランス表を用いた食事指導は妊娠糖尿病女性の産後の血糖値の改善や悪化防止に有用である可能性がある。 Objective : To investigate the dietary guidance for women with gestational diabetes mellitus (GDM) after childbirth using a model nutritional balance chart (MNBC). Methods : In this study, 6 women with GDM received dietary guidance after childbirth using the MNBC once per month for 12 months. In addition, we enrolled 6 controls with GDM who did not receive dietary guidance after childbirth but cooperated in providing data once every 3 months. The follow up of medicines for the participants were kept the same during the entire study period. The efficacy of the program was judged by changes in hemoglobin A1c (HbA1c) values and the food intake ratio using the MNBC. Results : The HbA1c values were stable or improved in the intervention group. Alternatively, 3 of 6 women had diabetes at the borderline in the control group. The food intake ratio was approaching the model nutrition balance in the intervention group. Conclusions : Dietary guidance using the MNBC could be useful for women with GDM after childbirth.}, pages = {41--47}, title = {標準モデル栄養バランス表ソフトを用いた妊娠糖尿病女性への産後の食事指導}, volume = {10}, year = {2019} }